En gång – aldrig mer!
En bild på soppan och den traditionella vodkan (lånad från Wikipedia) |
I söndags provade jag
den traditionella armeniska rätten Khash – det känns nästan som ett måste om
man är här en längre tid (det pratas nämligen ofta om denna måltid). Khash är
en soppa som kokats av koben, kofötter och ibland även inälvor. Detta kokas (inget
salt eller några andra kryddor tillsätts utan det är bara kodelar) under en hel
natt - ända tills köttet nått en geleaktig konststens och lossnar från benen.
Sen serveras soppan varm och då brukar man krossa lavash (typ tunnbröd) i soppan
för att göra den mer matig. Salt och vitlök tillsätts efter egen smak. Till
detta serveras också vodka.
Soppan är som sagt
traditionell här i Armenien och äts bara under de månader som innehåller ett R (dvs. alla månader utom maj – aug).
Soppan äts på morgonen eftersom tjänstemännen/kvinnorna som ursprungligen
lagade den brukade koka soppa under natten (för att inte bli påkomna) på de
köttrester som blev kvarlämnade efter värdfolkets stora fester.
Så kl.10.00 i söndags begav
jag och några andra utlänningar ner till en restaurang för att testa på denna
tradition. Det bars in en soppa luktades överkokat gelekött (vet inte hur jag
ska beskriva – det är nog det bästa jag kan komma på) och så serverades det
vodka. Ja, det var intressant. Jag gillade inte smaken – tuggorna växte i
munnen på mig trots att jag nästan fått bort all smak med hjälp av extra mycket
salt och vitlök. Jag lyckades i alla fall få i mig knappt halva soppan och så
provade jag äta lite av de där geleiga köttresterna (bara för att prova, smakade
inte så mycket utan var mest geleigt och segt). Och så den traditionella vodkan
kl. 10.00 på söndagsförmiddag. De ni, en annorlunda start på en söndag!
Som sagt, jag är glad
att jag provade men en gång – aldrig mer!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar