torsdag 4 oktober 2012

Sovjetunionen


Armenien är ett land som tidigare tillhörde Sovietunionen och det är ofta som jag får höra historier om hur det var då. Då spetsar jag alltid öronen för det är superspännande att lyssna på.

Under sovjetunionen var det mycket som var bra men mycket om inte var lika bra. Det var billigt med bensin, gal, el och kommunaltrafik. Men samtidigt var det elransonering ibland och det var svårt att spara pengar. Om det kom ett par skor till affären köpte man dem även om man inte behövde dem för du visste aldrig när det kom ett par skor nästa gång. Det var restriktioner för att få åka utomlands (nu måste man fortfarande fråga regeringen om lov innan man åker utomlands).

”Det var bra då, det spelade ingen roll om var rik eller fattig. Alla barn kunde gå i skolan och alla kunde gå till läkaren. Det var bra tider. Men inte om man var intresserade och brydde sig om politik. Då hamnade man uppe i Sibirien.”

När Sovjetunionen föll och Armenien blev självständigt kom några jobbiga och kämpiga år. Det var brist på gas och el och värme och vatten, även under den kalla vintern med flera minusgrader. För att överleva så gick människorna varje dag upp i berget och högg ner träd som de kunde elda med hemma för att de skulle kunna få det lite varmare och för att kunna laga mat.

”Vi hade vatten kanske en timme om dagen, när visste vi inte så vi såg alltid till att det var någon hemma som kunde passa vattnet och elen för när den kom måste vi ta tillvara på den.”

Inga lätta tider minsann. Tack och lov är dessa tider nu passerade och nu kan det bara bli bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar