söndag 21 oktober 2012

Att jobba med genus

På kontoret jobbar vi just nu med ett projekt som rör genus. Jag har därför läst en massa rapporter om kvinnans ställning i samhället. Det gör mig så frustrerad!

Visste ni att.....
.... två tredjedelar av världens analfabeter är kvinnor?
.... bara 9.2 % av platserna i parlamentet i Armenien upptas av kvinnor?
.... kvinnor ofra är underrepresenterade i fredsprocesser?
.... lågstadielärarna till 99.68% är kvinnor i Armenien?
.... medellönen för en kvinna är ungefär 60% av en man här i Armenien? 

Eller att 36 % av befolkningen tycker att kvinnors huvudsakliga uppgift är att ha ansvar för hemmet och för barnen. 36 %! Galet!


Då känns det bra att vara med och planera och organisera en kampanj som lyfter upp just dessa frågor!

Denna kampanj går till så att nio ungdomar har fått åka till Georgien för att tillsammans med ungdomar från andra länder fått lära sig om genus och hur man kan jobba med detta i samhället. Nu är det ungdomarnas tur att sprida vidare informationen till samhället. Ungdomarna ska därför under de kommande månaderna föreläsa för studenter om genus, hålla i workshops för högstadieelever om genus och teamwork, ordna en uppsatstävling och debatt med tema genus, föreläsa för journalister om hur de kan påverka rapporteringen samt genomföra en flashmob. Det ska bli så roligt och spännande att få vara med och se hur det hela går till! Jag lovar att rapportera om hur det går för oss.  

En av mina uppgifter kopplade till detta projekt har varit att ta fram en folder som vi kan använda i kampanjen. Visserligen ska foldern vara på armeniska men jag har gjort ett engelskt utkast. Vad tycker ni?




1 kommentar:

  1. Den blir finfint!! Hotta upp den med lite färg och bilder så blir den superbra.

    SvaraRadera