onsdag 3 oktober 2012

Genus – den eviga frågan och frustrationen


Som kille kan du inte byta blöja på ditt barn när andra ser för då förlorar du din manlighet. Du anses som omanlig. Det är kvinnornas arbete – att se till att barnen har en ren blöja på sig, att se till att barnen blir tvättade och att de får mat i sig.

Vid en middagsbjudning när maten är slut så kan det ofta hända att männen sätter sig för sig själva och spelar något spel, tar en öl eller fortsätter att prata. Det händer då oftast att kvinnorna sätter sig för sig själva, kanske tar en kopp te och sedan börjar med bestyren som att diska, ta hans om barnen eller vad det nu kan vara.

Samtidigt säger de att kvinnorna är rankade högt här, vi värderar dem högt. Vi tycker om dem säger männen. Vi uppskattar maten som de lagar.

Kvinnorna blir bundna till hemmet. När de slutat sitt förvärvsarbete åker de hem för att börja sitt andra obetalda jobb. Hårt liv för kvinnorna.

Men det händer också bra saker på denna front!
När vi skulle välja gruppledare till ungdomsutbytet i Ukraina fick jag kommentaren (av en man). ”Tove, gruppledaren måste vara en man – det bara är så. Han kan ha koll. Så fungerar det här borta i Kaksus.” Jag höll på att gå i taket! Men jag tror min och de andra tjejerna på kontorets inverkan fick resultatet för det blev inte en man som blev gruppledare, ett steg i rätt riktning! Heja!


2 kommentarer: