lördag 1 december 2012

Korruption – glädjade myrsteg i rätt riktning!

Korruption är ett stort problem här borta men regeringen har jobbat mycket med att bekämpa det. Det märktes bland annat tydligt när jag landade på flygplatsen. En av de första skyltarna var en skylt om att korruption var ett svårt brott och att det skulle man passa sig för. Det verkar också som om regeringens initiativ har fått resultat.

Sjukvårdden är en av de områden där det förekommer mest korruption. För att du ska få ett rum, för att läkaren ska göra en bra undersökning, för att du ska få rätt mediciner, rätt instrument, för att du ska få ett resultat snabbt etc. behöver och förväntas du ge en muta till läkaren. Därför blir jag glad när min kollega berättar att hon fått höra om att vissa läkare inte längre vågar ta emot mutor för de är så rädda för att åka fast. Lagarna fungerar. I alla fall i vissa ställen. Detta är visserligen bara ett myrsteg i kampen mot ett samhälle fritt från korruption men det är i alla fall ett steg i rätt riktning. Problemet kvarstår dock fortfarande inom många områden (och säkerligen på många ställen inom sjukvården också). Vill du inte göra millitärtjänsten och har massor men pengar kan du betala eller vill du få ett intyg från en utbildning som du inte genomfört kan du fixa det med pengar.

Problemet är dock visserligen inte så lätt som att bara stoppa korruptionen, korruption är komplext. Läkarna får en väldigt dålig lös och ofta har de massor med lån (antingen från staten eller från familjen) eftersom utbildningen både är lång och dyr. Och utan dessa extra pengar som mutorna ger blir inkomsten väldigt låg för alla inom sjukvården. Om lönerna inte höjs i takt med att korruptionen bekämpas kan man undra hur all sjukvårdspersonal skall kunna klara sig….


Korruptionen bekämpas i maktens korridorer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar