onsdag 12 december 2012

Konflikthanering

Som jag säkert har berättat om så jobbar det Armeniska FN-förbundet med ett projekt som handlar om konflikthantering och förtroendeskapande åtgärder. Detta projekt finansieras via SIDA och behovet av projektet är stort.

Ämnet är känsligt, framförallt nu med den senaste tidens utveckling. I början av september blev en armenisk soldat mördad av en soldat från Azerbaijan, detta inträffade i Ukraina. När Ukraina sedan lämnade ut den azerbajaniske fången till Azerbaijan kom han att mottas som en hjälte i Azerbaijan. Detta följdes givetvis att armeniernas hat gentemot Azerbaijan växte. Det är till och med så känsligt ämne att vi inte skriver om våra aktiviteter på hemsida för vi är rädd för att vårt förtroende hos befolkningen kommer att försvinna. Innan varje utbildning och publicering väljer vi våra ord noga. Vi har även medvetet skjutit på våra aktiviteter för att situationen ska lägga sig lite men till sist kunde vi inte vänta mer och på kontoret sa de:

”Vi måste jobba med detta även om vi kommer att få ta massa skit för det. Det är för viktigt för att vi ska kunna stoppas av samhällets attityd.”

Jag ska berätta om ett utbildningstillfälle där deltagarna (universitetsstudenter) blev ombedda att ta ställning till olika påståenden. Det var spännande att se och studera och jag fick men en översättning av huvuddragen av diskussionerna. Här följer ett utdrag ur diskussionerna.   


Påstående: I goda grupper finns inga konflikter. 
"Konflikt är ett negativ ord och det ska inte associeras med en bra grupp"
"Konflikter förekommer överallt eftersom människor tänker olika"

Påstående: Azerier är vår fiende.
"Regeringen och befolkningen är inte samma sak, regeringen kan vara fienden, men det behöve inte betyda att befolkningen är det."

"Du kan inte skilja befolkningen från sin regering. Regeringen representerar nationen och dess befolkning."
"I en befolkning finns alltid bra och dåliga personer"
"I Sovjetunionen var azerier och armeniska vänner och de levde fredligt bredvid varandra"
"Glöm inte att det var Azerbajdzjan som först sa att Armenien var fienden"
"Det hat mot azerier och se ideer som finns att azerier är vår fiende är ett resultat av propaganda. Vi har alltid hört att de är våra fiende, att de är våldsamma och eftersom det är det enda vi har hört så tror vi på det. Det är svårt att förändra."



 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar